Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Δαύκος ο Καρώτος (Daucus carota)


Το καρότο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των Σελινοειδών. Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας. Τα φύλλα βγαίνουν από τη κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο. Την δεύτερη χρονιά αναπτύσσονται τα άνθη που είναι λευκά, κιτρινωπά ή ρόδινα. Καλλιεργείται για τη σαρκώδη ρίζα του σε όλες τις Εύκρατες περιοχές, κυρίως το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15–18. Η συγκομιδή γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά και στο εμπόριο διατίθονται συνήθως χωρίς το φύλλωμα, καθώς έτσι διατηρούνται περισσότερο. Υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες των καρότων, με διαφορές τόσο στο χρώμα, όσο και στο μέγεθός τους.
Κατάγεται από την Δυτική Ασία (σημερινή περιοχή του Αφγανιστάν), αλλά οι άγριες μορφές του, χρώματος μωβ, έχουν εμφανιστεί σ' ολόκληρο τον κόσμο. Το καρότο ήταν αρκετά διαδεδομένο λαχανικό στην Αρχαία Ελλάδα και την Μεσόγειο, όπου το χρησιμοποιούσαν αρχικά ως φαρμακευτικό φυτό και σιγά-σιγά το ενέταξαν στην καθημερινή διατροφή τους. Η ονομασία του προέρχεται από την Ινδοευρωπαϊκή ρίζα ker- (κέρατο) λόγω του σχήματός του· ο Διοσκουρίδης το αναφέρει με το όνομα "σταφυλίνος", ενώ άλλοι αρχαίοι συγγραφείς ως "καρώτον".

ΩΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Τα καρότα παρέχουν μια αφθονία σχεδόν όλων των ενισχυτικών θρεπτικών ουσιών για τον οργανισμό. Αποτελούν την καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης Α, η οποία ευεργετεί την όραση, καταπολεμά την ακμή κι επιπλέον αυξάνει τη φυσική αντίσταση ενάντια στα μικρόβια και τις μολύνσεις. Έτσι, κατατάσσεται στη λίστα των καλύτερων φυσικών φαρμάκων για την πρόληψη από τα κρυολογήματα και τους ιούς.
Εκτός από την προσφορά τους σε βιταμίνη Α, τα καρότα προσφέρουν επίσης σημαντική ποσότητα καθαρών μετάλλων, όπως το χλώριο και το θείο. Το χλώριο υποκινεί τις λειτουργίες του συκωτιού - όπως την αποβολή των τοξινών από το ανθρώπινο σύστημα - και παρέχει φυσική προστασία από την αρθρίτιδα, αφού βοηθά στην διατήρηση των οστών και των αρθρώσεων σε νεανική μορφή. Επιπλέον, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βήτα καροτίνης, η οποία λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης και στην απαλλαγή από ακαθαρσίες στο αίμα, όπως οι χημικές ουσίες ή ακόμα και το οξυγόνο. Επίσης, επιβραδύνει την γήρανση των κυττάρων και άλλων αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με την γήρανση. Αντίστοιχα, το θείο προωθεί μια αντισηπτική επίδραση στο πεπτικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το κύριο συστατικό τής ινσουλίνης, δηλ. της ορμόνης που δραστηριοποιείται για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια.

Τα καρότα είναι μια πολύ καλή πηγή τριών ακόμη σημαντικών μετάλλων: του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου. Αυτά λειτουργούν μαζί για να χτίσουν ισχυρά οστά και υγιές νευρικό σύστημα. Το ασβέστιο είναι ουσιαστικό για τους μυς τής καρδιάς και τη ρύθμιση τού κτύπου τής καρδιάς. Ο φώσφορος συμβάλει για την απόκτηση υγιούς δέρματος, μαλλιών και τα νεύρων. Ο χυμός του έχει ισχυρές ιδιότητες καθαρισμού που είναι αποτελεσματικές στην αποτοξίνωση του ήπατος και επομένως στην αντιμετώπιση της ακμής που προκαλείται από την τοξικότητα του αίματος. Επίσης, ο χυμός του καρότου είναι χρήσιμος για την θεραπεία ανωμαλιών στο χρώμα του δέρματος. Η υψηλή ποσότητας βιταμίνης Α και τα άλλα πλούσια θρεπτικά συστατικά του, τρέφουν αποτελεσματικά το δέρμα, εμποδίζουν την ξηροδερμία, την ψωρίαση και άλλα δερματικά προβλήματα. Η ζωτικής σημασίας περιεκτικότητα σε μαγνήσιο των φρέσκων καρότων είναι η ευεργετικότερη για τη διανοητική ανάπτυξη, την πέψη των λιπών και το μεταβολισμό κάποιων θρεπτικών ουσιών όπως: ασβέστιο, φώσφορος, νάτριο, κάλιο, σύμπλεγμα βιταμινών Β, C και Ε, ενώ το μαγνήσιο είναι ουσιαστικό για την παραγωγή ενέργειας από τους υδατάνθρακες, το οποίο όμως καταστρέφεται από την κατανάλωση οινοπνεύματος.
Τα καρότα βοηθούν επίσης σην διατήρηση της στοματικής μας υγιεινής μετά από ένα γεύμα. Ενεργούν ως φυσικά «καθαριστικά» και συμβάλλουν στην απομάκρυσνη των υπολειμμάτων τροφών από τα δόντια και την τόνωση των ούλων. Επίσης, προκαλούν πολύ σάλιο, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων στα δόντια. Τα συστατικά που περιέχουν, σκοτώνουν τα μικρόβια στο στόμα και προλαμβάνουν την τερηδόνα.
Τέλος, τα καρότα είναι μια καλή φυτική πηγή βιταμίνης Ε, η βιταμίνη των μυών. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Ε αυξάνουν την αποδοτικότητα ολόκληρου του μυϊκού συστήματος με την προώθηση της αποδοτικής χρήσης του οξυγόνου. Η βιταμίνη Ε βοηθά επίσης, να προωθηθεί το αίμα, από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, σε όλα τα μέρη του σώματος.

Τα ωμά καρότα, αν και νόστιμα και τραγανά, εμποδίζουν την απελευθέρωση της βήτα καροτίνης στο σώμα, γι' αυτό είναι προτιμότερο να τα μαγειρεύουμε λίγο. Πάντως θα πρέπει να αποφεύουμε το υπερβολικό μαγείρεμα καθώς μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των θρεπτικών συστατικών τους· το ιδανικότερο είναι να προετοιμαστούν στον ατμό.



Γλυκό Καρότο "Θαλλώ"


Συστατικά: Καρότο, Αμύγδαλα, Κανέλα, Λεμόνι, Γαρύφαλλο, Βανίλια, Ζάχαρη.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά
1 κιλό καρότα
850γρ. ζάχαρη
μισή κούπα τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα
1 ξυλάκι κανέλας
6-7 γαρύφαλλα
2 βανίλιες
1 κ.σ. σιρόπι γλυκόζης
μισή φλούδα λεμονιού
χυμό μισού λεμονιού
λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα καρότο. Τα βράζουμε για 5 λεπτά σε αρκετό νερό με λίγο αλάτι. Τα σουρώνουμε και τ' αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2 ποτήρια νερό, την ζάχαρη, την φλούδα λεμονιού, τα γαρύφαλλα και την κανέλα να βράσουν για 10 λεπτά και αφού βράσουν βγάζουμε τα μυρωδικά απ' το σιρόπι.
Παράλληλα τρίβουμε τα καρότα στον χοντρό τρίφτη.
Ρίχνουμε το καρότο στο σιρόπι, το πατάμε με την ξύλινη κουτάλα να πάει μέσα στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Για να δούμε αν είναι έτοιμο βάζουμε μια κουταλιά σε στεγνό πιατάκι και το φυσάμε να κρυώσει. Σέρνουμε πάνω την μύτη του κουταλιού. Αν είναι έτοιμο το σιρόπι, πρέπει να κανει δρόμο που δεν κλείνει.
Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, μια κουταλιά σιρόπι γλυκόζης και τα αμύγδαλα και το αφήνουμε 2-3 λεπτά ακόμα.
Το κατεβάζουμε απ' το μάτι κι έτσι όπως είναι καυτό το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Το αφήνουμε να κρυώσει και κλείνουμε τα βάζα με καπάκια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου