Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Κριτσίνια


Το κριτσίνι είναι μακρόστενο, αλμυρό αρτοσκεύασμα της ιταλικής και της ελληνικής κουζίνας, το οποίο ξεροψήνεται τυλιγμένο σε σουσάμι και διάφορους σπόρους (ηλιόσπορο, λιναρόσπορο κ. α.).
Η λέξη κριτσίνι προέρχεται από την ιταλική grissini, αν και συχνά παρετυμολογείται από ηχητική μίμηση ("κριτς-κριτς"). Τα κριτσίνια προέρχονται από το Τορίνο, πρωτεύουσα της ιταλικής επαρχίας Πεδεμοντίου, όπου το καρβέλι λεγόταν gherssa, grissia ή grizia και αργότερα το υποκοριστικό gherssin (καρβελάκι). Η τελευταία λέξη έγινε στα ιταλικά grissino και το Τορίνο πήρε το παρατσούκλι Grissinopoli. Οι πρώτες αναφορές για κριτσίνια καταγράφονται στα μέσα του 14ου αιώνα, ενώ φαίνεται να ήταν διαδεδομένα από το 1600 και ύστερα.
Σύμφωνα με την παράδοση τα πρώτα κριτσίνια έψησε ο ιταλός αρτοποιός Αντόνιο Μπρουνέρο, υπό τις οδηγίες του ιατρού Don Baldo Pecchio για να γιατρευτεί ο δούκας της Σαβοΐας, Βιτόριο Αμεντέο Β´, από τροφική δηλητηρίαση. Έχοντας στο μυαλό του τα καρβελάκια που έφτιαχνε η μητέρα του, ο Don Baldo παρείγγειλε ένα διπλοφουρνιστό, λεπτό ψωμί, ώστε να είναι απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς.


Κριτσίνια "Θαλλώ" 


Συστατικά: Αλεύρι γεν. χρήσης, Αλεύρι Ολ. Αλ., Μαγιά, Ελαιόλαδο, Ζάχαρη, Αλάτι, Λευκό Κρασί, Κονιάκ, Ηλιόσποροι, Λιναρόσποροι, Κολοκυθόσποροι, Σουσάμι.

ΣΥΝΤΑΓΗ

500 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
250 ml ελαιόλαδο
200 ml λευκό κρασί
40 ml κονιάκ
70 γρ. ζάχαρη
Αλάτι
1 κουτ. γλ. baking powder
500 γρ. από διάφορους σπόρους και σουσάμι

Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά να ομοιογενοποιηθούν. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγιά, το baking powder, το αλάτι και την ζάχαρη. Ρίχνουμε το υγρό μίγμα στο στεγνό και πλάθουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Φτιάχνουμε μπαστουνάκια, τα περνάμε από το νερό και μετά από τους ανακατεμένους σπόρους. Ψήνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί στους 200C για 20 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου