Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Πένες & κοφτό μακαρονάκι "Θαλλώ"




Συστατικά : Φρέσκα Αυγά, Κατσικίσιο Γάλα, Αλεύρι Σκληρού Σίτου, Αλάτι. 
Όλα τα συστατικά είναι βιολογικής προελεύσεως.


Τόσο οι πένες όσο και το κοφτό μακαρονάκι ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των ζυμαρικών. Τα ζυμαρικά είναι αγνή τροφή, φυτικής προελεύσεως τα οποία προσφέρουν δύναμη και σημαντικές θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό. Στην Ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι ο Ήφαιστος κατασκεύασε ένα εργαλείο για να φτιάχνει «κορδόνια από ζύμη». Παρόλα αυτά, η φήμη τους εξαπλώθηκε μέσω της ιταλικής κουζίνας. Τα ζυμαρικά που γνωρίζουν οι Έλληνες φτιάχνονται, κυρίως, από σιτάρι
Τα ζυμαρικά είναι από τα πλέον δημοφιλή εδέσματα παγκοσμίως. Για τους αθλητές, ιδιαιτέρως για αυτούς οι οποίοι ασχολούνται με επίπονα αθλήματα αντοχής, είναι φαγητό πρώτης επιλογής εξαιτίας της περιεκτικότητος υδατανθρακών που διαθέτουν. Τα ζυμαρικά περιέχουν ελάχιστες ποσότητες λίπους και νατρίου. Εκτός από το ότι είναι εύπεπτα, επιπροσθέτως είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, φωσφόρο και βιταμίνες τύπου Β (νιασίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη). 


Οι υδατάνθρακες 

Είναι ουσίες που σχηματίζονται από την συνένωση ατόμων άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου. Ο γενικός τους χημικός τύπος είναι (CH2O)n. Χρησιμοποιούνται σαν ενεργειακές ουσίες στα μυϊκά κύτταρα, αφού μετατραπούν στην απλούστερη μορφή τους, την γλυκόζη. Μορφές υδατανθράκων που βρίσκουμε στα τρόφιμα είναι οι μονοσακχαρίτες, οι δισακχαρίτες και οι πολυσακχαρίτες. Η διαφορά τους έγκειται στην χημική τους δομή. Οι μονοσακχαρίτες αποτελούνται από ένα απλό μόριο σακχάρου, οι δισακχαρίτες από δύο μόρια σακχάρου ενωμένα μεταξύ τους και οι πολυσακχαρίτες από περισσότερα των δύο μόρια σακχάρου, επίσης ενωμένα μεταξύ τους. Η διάσπαση όλων των σύνθετων υδατανθράκων ξεκινάει στην στοματική κοιλότητα, υπό την επίδραση της πτυαλίνης του σάλιου και συνεχίζεται στο λεπτό έντερο υπό την δράση άλλων ενζύμων. Τελική μορφή είναι οι μονοσακχαρίτες ή οι δισακχαρίτες, οι οποίοι από τα αιμοφόρα αγγεία των εντερικών λαχνών. Μετά την απορρόφηση, όλα τα σάκχαρα μετατρέπονται σε γλυκόζη στο ήπαρ. Η γλυκόζη αρχικά κυκλοφορεί στο αίμα. Στην συνέχεια μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί άμεσα από τα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας, είτε να αποθηκευθεί στους μύες και το ήπαρ με την μορφή γλυκογόνου, είτε να μετατραπεί σε λίπος και να αποθηκευθεί για μελλοντική παραγωγή ενέργειας. 

Το ποσοστό των υδατανθράκων που πρέπει να περιέχονται στο ημερήσιο διαιτολόγιο κάθε ανθρώπου, εκτός από τα άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες, είναι το 50 - 55 % επί του συνόλου της προσλαμβανόμενης ενέργειας. 

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, θα πρέπει να καλύπτεται από πολυσακχαρίτες, αφού τα τρόφιμα στα οποία περιέχονται, παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ακόμα η πέψη και η απορρόφηση των πολυσακχαριτών λαμβάνει περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η απότομη αύξηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα. Αντίθετα τα απλά σάκχαρα αυξάνουν απότομα την συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα και υποχρεώνουν τον οργανισμό σε εντατική προσπάθεια ρύθμισης της. Επίσης η αυξημένη κατανάλωση απλών σακχάρων έχει συσχετισθεί με την δημιουργία παχυσαρκίας, αφού τα τρόφιμα στα οποία περιέχονται είναι υψηλής θερμιδικής αξίας. Βασικές πηγές υδατανθράκων είναι τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα (περιέχουν πολυσακχαρίτες), τα γαλακτοκομικά (περιέχουν κυρίως τον δισακχαρίτη γαλακτόζη) και τα γλυκά (απλά σάκχαρα).


Συνταγές

Πένες με σάλτσα μελιτζάνας, κολοκύθι και ξινομυζήθρα 

 

Υλικά 

 • 500 γραμμ. πένες 
• 1 σκελίδα σκόρδο 
• 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ 
• 2 κολοκυθάκια κομμένα σε μικρά καρέ 
• 2 μελιτζάνες κομμένες σε μικρά καρέ 
• 5 ώριμες ντομάτες κομμένες σε μικρά καρέ 
• 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένες ντομάτες 
• 1/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 
• 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο 
• 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο 
• 4 κ.σ. ξινομυζήθρα Πάρου ή τρίμματα φέτας 


Εκτέλεση 

Αραδιάζουμε τις κομμένες μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λαμαρίνα, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200C για 10΄-15΄ έως ότου μαραθούν.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για περίπου 10΄. 
Προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο και το αφήνουμε για 2΄-3΄, να αρωματίσει το λάδι. Στην συνέχεια το αφαιρούμε. 
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και την τριμμένη ντομάτα. Βράζουμε την σάλτσα ντομάτας σε δυνατή φωτιά για 6΄-7΄. 
Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 8΄-10΄ την σάλτσα, να ενωθούν οι γεύσεις. 
Προς το τέλος του βρασμού πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά.
Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην σάλτσα. 
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 1΄ να πάρουν μία βράση. 
Σερβίρουμε αμέσως τις πένες πασπαλίζοντας τρίμματα φέτας ή ξινομυζήθρα Πάρου.



Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι κοκκινιστό




Υλικά (για 6 άτομα) : 

1 μεσαίο χταπόδι (1 με 1,5 κιλό περίπου) 
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι ολικής αλέσεως 
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες για σάλτσα 
1 κουταλιά της σούπας πελτέ 
5-6 μπαλάκια μπαχάρι ή πιπέρι 
1 ξυλάκι κανέλας 
Αλάτι 
Πιπέρι 
2κ.σ. ελαιόλαδο 
1 κούπα του τσαγιού κόκκινο κρασί 
1 φύλλο δάφνης 

Εκτέλεση : 

Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι. Ανάμεσα στα πλοκάμια και την κουκούλα βγάζουμε και πετάμε το κεφάλι και ένα εσωτερικό "δόντι" που έχει. 
Στην συνέχεια χαράζουμε την κουκούλα κατά μήκος αφαιρούμε με προσοχή τα εντόσθια και καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά εσωτερικά. Το κόβουμε σε μπουκίτσες και το αφήνουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε κομμάτια χοντρά και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά να μαραθούν. 
Στην συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, το λάδι και όταν πάρει μία βράση προσθέτουμε το κρασί και παράλληλα ανεβάζουμε την ένταση στην εστία μας. 
Όταν έχει αρχίσει να βράζει πάλι ρίχνουμε το χταπόδι και μετά από περίπου 5 λεπτά χαμηλώνουμε την ένταση στο μισό και ίσως και λιγότερο. 
Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου μαλακώσει το χταπόδι μας και απορροφηθεί μεγάλο μέρος από τα υγρά του. 
Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε την κανέλλα και το πιπέρι. 
Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα στα ζυμαρικά αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου για 10- 15 λεπτά και ανακατεύουμε με προσοχή. 

Διατροφικά συστατικά : πλούσια σε σίδηρο, λυκοπένιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου