Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Μαρμελάδα




ΠΕΡΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ

Η ιστορία της μαρμελάδας ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, ως τρόπος διατήρησης αρχικά των κυδωνιών και στην συνέχεια κι άλλων φρούτων. Οι αρχαίοι Έλληνες διατηρούσαν τα κυδώνια βράζοντάς τα σε χαμηλή φωτιά με μέλι· όταν το μείγμα κρύωνε άρχιζε να πήζει κι έτσι ανακαλύφθηκε η πηκτίνη. Το γλυκό αυτό αποτέλεσμα το ονόμαζαν μελίμηλον. Η παραγωγή της πρώιμης αυτής μαρμελάδας υιοθετήθηκε κι από τους Ρωμαίους, οι οποίοι την ονόμασαν melimelum.
Την πρώτη γραπτή αναφορά στην μαρμελάδα την βρίσκουμε σε ένα Ρωμαϊκό βιβλίο μαγειρικής κι αργότερα στο βιβλίο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου του Προφυρογέννητου "Περί βασιλείου τάξεως".
Κατά τον Μεσαίωνα η παρασκευή της μαρμελάδας εξελίχθηκε και πήρε την σημερινή της μορφή περί τον 17ο αιώνα. Η λέξη "μαρμελάδα" προέρχεται από την πορτογαλλική λέξη marmelo (= κυδώνι) λόγω του ότι η Πορτογαλλία έχει συνδεθεί στενά με την παραγωγή και την διάδοση της χάριν στα ζαχαρωμένα κυδώνια που εξήγαγε κατά τον 16ο αιώνα στην Αγγλία, την Σκωτία και την Γαλλία.


ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Οι μαρμελάδες αποτελούν μία από τις κύριες επιλογές μας για πρωινό, κι όχι τυχαία, καθώς έχουν σημαντική διατροφική αξία και συνδέονται με την μεσογειακή φιλοσοφία και διατροφή.
Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, τα οποία απορροφώνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό, ανεβάζοντας έτσι την γλυκόζη του αίματος σε υψηλά επίπεδα μέσα σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό τις καθιστά μοναδική πηγή παροχής ενέργειας και τις τοποθετεί πολύ ψηλά στις επιλογές μας για το πρωινό γεύμα.
Η περιεκτικότητα των μαρμελάδων σε βιταμίνες ποικίλει ανάλογα με το φρούτο που περιέχουν. Οι φράουλες, π.χ., είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε καροτινοειδή (τα καροτινοειδή είναι φυτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα το πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα τους και έχουν αντιοξειδωτική δράση). Τα κεράσια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Α.




ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ
(πηγή)

Τα σκεύη που θα χρειαστούμε:
  • Μια βαμβακερή πετσέτα
  • Μια μεγάλη κατσαρόλα
  • Βάζα (με τα καπάκια τους)
  • Μια ξύλινη κουτάλα
  • Ένα χωνί
Πως Αποστειρώνουμε τα Βάζα
  • Πλένουμε καλά τα βάζα και τα καπάκια με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Τα ξεπλένουμε με καυτό νερό.
  • Τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα σε μια πετσέτα και ύστερα στο φούρνο (μαζί με την πετσέτα) για περίπου 15 λεπτά στους 100°C.
  • Αφήνουμε τα βάζα στο φούρνο να στεγνώσουν τελείως.
  • Όταν ετοιμάσουμε την μαρμελάδα, τοποθετούμε αμέσως στα καυτά βάζα και τα γυρνάμε ανάποδα.
  • Τα αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν για 24 ώρες

6 Χρυσές Συμβουλές
  • Μην αλλάζετε την συνταγή! Αλλάζοντας τις αναλογίες της ζάχαρης με τα φρούτα, διακινδυνεύεται το μείγμα να μην έχει σωστή υφή και μορφή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η προσθήκη οποιουδήποτε συστατικού μπορεί να κάνει την μαρμελάδα σας πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών. Για να είστε ασφαλής λοιπόν μείνετε στην αρχική σας συνταγή!
  • Μην αλλάζετε την διάρκεια μαγειρέματος! Όπως και στα υλικά, ο χρόνος έχει επιλεγεί κατάλληλα ώστε να σκοτώνονται στο μαγείρεμα όλοι οι μικροοργανισμοί. Λίγη υπομονή λοιπόν...
  • Διαλέχτε προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά σας! Χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας προϊόντα θα έχετε εγγυημένα το καλύτερο αποτέλεσμα. Μην παίρνετε χτυπημένα φρούτα ή πολύ ώριμα λαχανικά!
  • Διαλέξτε άγουρους καρπούς καθώς η πηκτίνη χάνεται με την ωρίμανση και έτσι η μαρμελάδα δεν «δένει» καλά.
  • Χρησιμοποιείτε καθαρό και αποστειρωμένο εξοπλισμό. Μπορεί να φαίνεται κοινότυπο, είναι όμως αξιοσημείωτο. Η διαδικασία της κονσερβοποίησης μαζί με τον φόβο της μόλυνσης μπορεί να σας αγχώσει.
  • Ετοιμάστε τα βάζα και τις κατσαρόλες από την αρχή και χαλαρώστε με τα αρώματα που θα πλημμυρίσουν την κουζίνα σας!

Tι να προσέξετε
  • Μην ξεχνάτε να πλύνετε καλά τα φρούτα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Tαμπονάρετε απαλά με μια χαρτοπετσέτα και αφήστε τα να στεγνώσουν.
  • Για να βγάλουν τα εσπεριδοειδή περισσότερο χυμό, τοποθετείστε τα για 10 μόνο δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Aφήστε τα να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε ώστε να βγει ολός ο χυμός που περιέχουν!
  • Χρησιμοποιείτε μικρά βάζα, ώστε να φεύγει λίγη λίγη ποσότητα και μην χαλάει γρήγορα η μαρμελάδα σας!
Μετά το άνοιγμα της μαρμελάδας τοποθετείστε στο ψυγείο και καταναλώστε μέσα σε 6 μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου