Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Φράουλα


Η φραουλιά (Fragsris chiloensis) είναι ένα μικρό φυτό της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae).
Στην Ευρώπη καλλιεργήθηκε πρώτη φορά τον Μεσαίωνα στην Ρώμη κι ήταν γνωστή μόνο μια ποικιλία από τις Άλπεις· τον 18ο αιώνα έφτασαν από την Αμερική και την Χιλή άλλες ποικιλίες μεγαλύτερου καρπού και μετά από διάφορες διασταυρώσεις φτάνουμε στην σημερινή φράουλα. 
Είναι πολυετές ποώδες ή αναρριχώμενο φυτό, με λευκά άνθη που εμφανίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η καρποφορία ξεκινά - ανάλογα με την ποικιλία - από τον Απρίλιο και φθάνει μέχρι και το φθινόπωρο. Ο καρπός της φράουλας είναι κόκκινος, λαμπερός με μικρούς κίτρινους κόκκους και τριχίδια και συνοδεύεται από τρία πράσινα φυλλαράκια.
Ο κόκκινος αυτός ζουμερός καρπός έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας. Πλούσια σε βιταμίνη Α, C και σε Κάλιο προστατεύει από την αρθρίτιδα και την οστεοπόρωση, βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου, και σε συνδυασμό με την μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και εξισορροπεί την αρτηριακή πίεση. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της και οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Τέλος, χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά, καθώς τονώνει και απαλύνει την επιδερμίδα.
Η κατανάλωση φράουλας αντενδείκνυται σε όσους πάσχουν από έλκος, φλεγμονή των εντέρων και σπαστική κολίτιδα, ενώ μπορεί να ευθύνεται για αλλεργικά εξανθήματα, εξαιτίας του χνουδιού φέρει έχει στην επιφάνειά της. Προσεκτικοί στην κατανάλωσή της πρέπει να είναι κι όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο, θυρεοειδή ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με την χοληδόχο κύστη. 
Διατροφική αξία (1 φλυτζάνι φράουλες):
Ενέργεια 46 kcal, Πρωτεΐνες 0,96 γρ., Υδατάνθρακες 11,06 γρ., Φυτικές ίνες 2,9 γρ., Σίδηρος 0,59 mg, Νάτριο 1 mg, Ασβέστιο 23 mg, Μαγνήσιο 19 mg, Φώσφορος 35 mg, Βιταμίνη A 17 IU, Βιταμίνη C 84,7 mg, Κάλιο 220 mg, Νιασίνη 0,556 mg.


Συντήρηση και Κατανάλωση

Oι φράουλες είναι ευαίσθητο φρούτο, γι’ αυτό καλό είναι να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατόν και να μην τις αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ ώρα. Χωρίς να τις πλύνετε τις τοποθετείτε σε γυάλινο δοχείο και τις διατηρείτε στο ψυγείο· να τις πλένετε με άφθονο νερό λίγο πριν τις καταναλώσετε.  

Καλλιέργεια Φράουλας 

Οδηγίες για την καλλιέργεια φράουλας σε γλάστρα ή στον κήπο http://kalliergo.gr/


Μαρμελάδα Φράουλα "Θαλλώ"

Συστατικά: Φράουλες (βιολ.), Ζάχαρη, Βανίλια, Λεμόνι

ΣΥΝΤΑΓΗ
4 κιλά φράουλες
1,5 κιλό ζάχαρη
1 κουτ.γλ. βανίλια
1 φέτα λεμόνι

- Πλένουμε πολυ καλά τις φράουλες,βγάζουμε το κοτσανάκι και τις κόβουμε στη μέση.
- Τις βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα, μαζί με την ζάχαρη,την βανίλια κ το λεμόνι.
- Έχουμε χαμηλή στάθμη της θερμοκρασίας και ανακατεύουμε ανα τακτά διαστήματα.
- Μόλις πάρει βράση, λιώνουμε τις φράουλες, αν θέλουμε να εχει κομματάκια απλώς τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτα.
- Μόλις πήξει,το βγάζουμε απ' την φωτιά, βγάζουμε την φέτα λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Αποστειρώνουμε τα βαζάκια, βάζουμε την μαρμελάδα και κλείνουμε καλά.


Λικέρ Φράουλα "Θαλλώ"

Συστατικά: Φράουλες, Βότκα, Ζάχαρη, Λεμόνι

ΣΥΝΤΑΓΗ

1 κιλό φράουλες
600 ml βότκα
500 γρ ζάχαρη (και λιγότερο, αναλόγως πόσο γλυκό το θέλουμε)
Φλούδες λεμονιού

- Πλένουμε τις φράουλες και τις κόβουμε στην μέση. Τις βάζουμε σ' ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει, μαζί με την ζάχαρη, την βότκα και τις φλούδες λεμονιού και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 μέρες. 
- Ανακινούμε το δοχείο 2-3 φορές την μέρα για να λιώσει η ζάχαρη. (Αν δεν έχει λιώσει την τρίτη μέρα, ανακατεύουμε). 
- Περνάμε το λικέρ από τουλπάνι και το βάζουμε στα μπουκαλάκια. 

Σερβίρεται κρύο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου